Grondboor & Hamer jrg 62 nr 5 (2008)


De Dommel dl 1




We starten met een bezoek aan De Dommel. De provincie heeft hier een aardkundig monument benoemd, waarvan een paneel staat aan de Bobbenagelse weg in Sint-Oedenrode. Hoewel de provincie Utrecht ook veel dekzandgebieden heeft en bijvoorbeeld in de Gelderse Vallei de combinatie met beken algemeen is, valt het op bovenstaand kaartje gelijk op dat de door kanalisatie afgeneden meanderende beeklopen hier in deze omgeving in ruime mate bewaard zijn gebleven.

Op weg naar het paneel treffen we al een mooi uitzicht op een dekzandrug. Op de diverse kaartjes in dit webverhaal is deze locatie aangegeven door het getal 1. Vanaf dat punt kijken we in noordwestelijke richting naar een dekzandrug.

> Lees meer

Grondboor & Hamer jrg 62 nr 5 (2008)




In dit nummer heb ik een artikel geschreven over de aardkundige achtergrond van de Darthuizerpoort. Hier brak meer dan 100.000 jaar geleden een ijsbergenmeer door de stuwwal heen en sleep daarbij een diep dal in de stuwwal uit. Mensen die er nu doorheen rijden via de N226 of in de omgeving wandelen zijn hier niet of nauwelijks mee bekend. In het artikel wordt een pleidooi gehouden voor het maken van een robuuste educatieve zichtlijn en het benoemen van dit dal tot aardkundig monument. Losse nummers van Grondboor & Hamer kunnen besteld worden bij de Nederlandse Geologische Vereniging, tav: Eise Boonstra, Noord 15, 2931 SJ, Krimpen aan de Lek


Spaarnwoude


Net ten oosten van Haarlem ligt de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Op de kaart is een scherpe overgang te zien tussen stad en platteland. Als we rijden op de Lage Dijk, bij punt 1 op de kaart, zien we in het oosten Spaarnwoude liggen.

Temidden van enkele gebouwen rijst de Stompe Toren op.

> Lees meer