Grondboor & Hamer jrg 62 nr 5 (2008)


De korte- en lange duinen


In het oosten van de provincie Utrecht bestaat de bodem voornamelijk uit zandige afzettingen. De kern vormt de enige tientallen meters hoge Utrechtse Heuvelrug. Dat is een stuwwal die in de voorlaatste ijstijd, zo'n 150.000 jaar geleden, is gevormd door het uit Scandinavië oprukkende landijs. Om die Heuvelrug heen is in de laatste ijstijd, 70.000 - 10.000 jaar geleden, een dik zandpakket als een deken over het toenmalige landschap neergelegd. In de Middeleeuwen werden de zandvlaktes plaatselijk weer kaal door overbeweiding met schapen. De wind kreeg weer vat op het kale, droge zand. De Lange Duinen is een restant van zo'n stuifzandgebied.

> Lees meer

Grondboor & Hamer jrg 62 nr 5 (2008)




In dit nummer heb ik een artikel geschreven over de aardkundige achtergrond van de Darthuizerpoort. Hier brak meer dan 100.000 jaar geleden een ijsbergenmeer door de stuwwal heen en sleep daarbij een diep dal in de stuwwal uit. Mensen die er nu doorheen rijden via de N226 of in de omgeving wandelen zijn hier niet of nauwelijks mee bekend. In het artikel wordt een pleidooi gehouden voor het maken van een robuuste educatieve zichtlijn en het benoemen van dit dal tot aardkundig monument. Losse nummers van Grondboor & Hamer kunnen besteld worden bij de Nederlandse Geologische Vereniging, tav: Eise Boonstra, Noord 15, 2931 SJ, Krimpen aan de Lek


Groeve De Putberg


In beeld is de Daelsweg die links in de richting van Ubachsberg gaat. Kijkend naar de overkant zien we in de dalwand iets dat moeilijk herkenbaar is.

Met de telelens blijkt dat het een dubbele kalkoven is. Al die kalkovens in deze streek zijn al jaren buiten gebruik en hebben veelal een nieuwe functie gekregen als opslagplaats voor allerlei materiaal.

> Lees meer