Home > Orvelte

Orvelte

Herfst 2011. Van 8 tot 15 oktober, waren we op vakantie in Drenthe. Het weer zat niet mee. Het was meestal druilerig en donker weer. Dat verhinderde ons niet om diverse excursies te maken. Op ons lijstje stond ook het museumdorp Orvelte.

In de regen naar Orvelte

Je kunt niet met de auto het dorp in. Het dorp is echter niet groot en dus gemakkelijk beloopbaar. Als je het bord leest dan lijkt er wel een overkill aanwezig van kunst en kitsch.

Veel attrakties

Al snel zie ik een zwerfsteen met een gedenkplaatje erop. Nou stikt het hier in Drenthe van de zwerfstenen, dus dan ligt het ook wel erg voor de hand om een zwerfsteen als gedenkteken te gebruiken.

Een gedenksteen

Het blijkt iets met Drentse jachthoornblazers in 1991 te maken te hebben, maar wat, is onduidelijk.

Gedenkplaat

Door de regen en het naseizoen zijn we vrijwel de enigste bezoekers. In de zomer is het ongetwijfeld filelopen van het ene atelier naar het andere, maar daar hebben we nu gelukkig geen last van. Desmalle straatjes, geplaveid met zwerfstenen zijn nu een lust voor het oog.

Zwerfkeienstraatje

In de meeste boerderijen zit een souvenirwinkeltje of een glasblazer of een andere ambachtsman. Ik denk dat veel liefhebbers van historie deze overdaad aan commercie wel een gruwel zullen vinden.

Alweer een winkeltje

Ook hier weer een of ander ambacht, zo te zien pottenbakken. Als je daar even niet naar kijkt is het dorp best leuk. De boerderijen liggen mooi langs de rondgaande weg. Naast enkele boerderijen staat een soort hooimijt, maar dan niet met hooi maar met turven. Zie de details op de laatste foto.

De reden voor mij om dit museumdorp bij de zwerfstenenmonumenten te behandelen zit in het straatjes. Prachtig al die smalle keienstraatjes. In Utrecht zie je soms een heel klein stukje (zie Baggelweg in Austerlitz), maar hier hebben we een heel stratennet. In die zin is het voor mij ook een aardkundig openluchtmuseum.

De zoveelste winkel

Ik weet niet wat de naam voor de turfschuurtjes is. Die schuurtjes kende ik nog niet. Ze wijzen op zich nog op een ander aardkundig aspect in deze omgeving: veenvorming.

Turfschuurtje

Bronnen:

Afbeeldingen:
BOHO-team.



Terug


De bouw van deze site is mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.            Design en realisatie:

Terug