Home > De Beeklaan in Maarn

De Beeklaan in Maarn

In de verre omtrek van de Zanderij zijn zwerfstenen uit de Zanderij gebruikt voor, onder andere, decoratieve of educatieve doeleinden. Vaak is het helaas niet meer bekend waar de stenen vandaan komen.
In de Beeklaan in Maarn liggen, gedrapeerd in de grasveldjes langs de vijvers, ca 20 flinke zwerfstenen. Hun herkomst is wel bekend. Ze blijken hier neergelegd door de gemeente naar aanleiding van een suggestie van Maarten van Vliet (overleden 2001). In zijn boek beschrijft hij dat in deze wijk 23 mooie grote zwerfstenen zijn neergelegd.

Henk Bol naast een pegmatiet

Hieronder een prachtige, grote Jotnische Zandsteen. De zwerfstenen zijn in 1997 uit de Zanderij gehaald. Dat kon nog net. Een jaar later begonnen we met de voorbereiding van het Zwerfsteneneiland. Een dergelijke grote steen had dan de Zanderij niet meer uit gemogen. Op het zwerfsteneneiland hebben we weliswaar meer dan 130 Jotnische Zandstenen, maar dit exemplaar is zeer indrukwekkend

Opvallend vind ik wel dat er zoveel korstmossen op deze steen zitten. In de Zanderij maken we weliswaar regelmatig de zwerfstenen schoon, maar dat doen we juist bij deze afzettingsgesteenten nauwelijks, en als we het doen heel voorzichtig, om beschadigingen door de hogedrukspuit te voorkomen.

Een kanjer van een Jotnische Zandsteen

Maarten van Vliet beschrijft in zijn boek dat er voor het echte (huidige) zwerfsteneneiland al een zwerfsteneneiland in Maarn bestond. Dat betreft dit eiland.

Een zwerfsteneneilandje.

Maarten schrijft in zijn boek als bijschrift van een foto dat er een paar grote stenen liggen naast basisschool de Ladder. Educatiever kan het gewoon niet.

In de praktijk loopt dat wel eens anders. De grote gneisgraniet ligt er nog, maar, van een afstandje gezien, is de Jotnische Zandsteen al bijna kopje onder.

Stenen verdwijnen soms helemaal of gedeeltelijk

Bronnen:
Afbeeldingen:
BOHOteam
Literatuur:
Hoogendoorn, W., Zwerfsteneneiland Maarn en andere aardkundige monumenten. KNNV Uitgeverij 2006
Vliet, M. van, De stenen van Maarn. Uitgeverij Pebble. 2000.



Terug


De bouw van deze site is mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.            Design en realisatie:

Terug