Home > Zevenhoven. Lindeboomseweg
Op het zwerfsteneneiland Maarn heb ik al meer dan 300 rondleidingen gegeven. Zeker 100 keer heb ik al een van de gasten horen zeggen dat hij of zij vele jaren over de A12 hierlangs gereden was en altijd al eens van dichtbij had willen kijken.
Een flinke collectie zwerfstenen ten noorden van de A1
Met het BOHOteam maken we uiteindelijk een keer een trip naar de verzameling zwerfstenen via Zevenhoven. Gelukkig treffen we de eigenaar. Hij vertelt dat de zwerfstenen van verschillende plaatsen komen waar het bedrijf in het verleden zand gegraven heeft, zoals de Palz, Soesterberg en de Soesterduinen. Het is niet meer bekend welke stenen van welke lokatie komen. De meeste zullen gezien de genoemde lokaties wel afkomstig zijn van de noordelijke stuwwalboog van de Utrechtse Heuvelrug, die van Amersfoort naar het westen loopt.
Een Jotnische Zandsteen Sommige stenen zijn apart neergelegd, maar hier is een bergje gemaakt. Er zitten verschillende grijze en rode granieten tussen, maar ook metamorfe gesteenten.
Een zwerfstenenberg Langs het hek staat een rij hoge menhirachtige stenen. Het lijkt wel een soort alignement. Hier een mooi exemplaar.
Een exemplaar uit de rij menhirs Hier een detail van de vorige foto. Het is een Uppsalagraniet. Er komen wel meer Uppsalagranieten in deze verzameling voor. Op zich verwondert dat me niet, omdat in de collectie Maarn ook relatief veel noordelijke kristallijne gidsgesteenten Uppsalagranieten zijn.
Detail van vorige foto Deze steen staat ook in de rij en is op zich al een mooi kunstwerk van moeder natuur. Enerzijds door de complexe vorming maar anderzijds ook als mooi erosieproduct.
Een kunstwerk van moeder natuur Op deze detailfoto is de vervormde structuur zichtbaar van deze metamorfe steen.
Metamorf gesteente Wat verder van het huis weg ligt nog een bergje wat grauwere stenen. Midden onder is een kwartsiet met een witte kwartsader zichtbaar.
Een bergje grauwe stenen
Hier nog een foto van het gesteente linksonder op de vorige foto. Een conglomeraat. Er zitten wel donkere kwartsieten in, maar ik weet niet of het een Burnot is.
Een conglomeraat
Bronnen:
|
Terug |