Home > Baggelweg in Austerlitz

Baggelweg in Austerlitz

Bij de meer formele zwerfstenenmonumenten kun je prachtige voorbeelden van zwerfstenen bekijken. Maar ook op boswandelingen kun je soms flinke hoeveelheden zwerfstenen aantreffen op of in de bospaden en die bestuderen. In een heel enkel geval dagzoomt er een grindrijke laag, maar in de meeste gevallen is op het pad een grindlaag gestort door één van de voormalige eigenaren van een bos.

De Baggelweg in Austerlitz.

Dat is in Austerlitz, bij de zogenoemde Baggelweg, ook het geval. Bovendien kun je dit geen grind meer noemen. Dit zijn gewoon zwerfstenen die bij een afgraving uit het gewonnen zand gezeefd zijn en vervolgens als verharding, of misschien wel ter versiering, aangebracht zijn.

De Labrador OJ geeft een indruk van de grootte van de keien.

Aan de grootte van mijn schoen op onderstaande foto is goed te zien dat sommige stenen zelfs groter dan 30 cm zijn. Ook is er een flinke diversiteit aan gesteenten te zien. Behalve bijvoorbeeld zandstenen en kwartsieten tref je er ook noordelijke granieten aan. Zowel stenen van zuidelijke als van noordelijke oorsprong liggen door elkaar heen. Dat is een bekend verschijnsel in de stuwwallen in deze omgeving. De zuidelijke stenen zijn afkomstig uit de preglaciale rivierafzettingrn die door het landijs opgestuwd zijn. De noordelijke zwerfstenen zijn, vastgevroren in het landijs, zo'n 150.000 jaar geleden hier naar toe getransporteerd.

Detail van de Baggelweg.

Op initiatief van de Historische Werkgroep Austerlitz heeft Staatsbosbeheer een informatiebord geplaatst waarin de herkomst van het woord Baggel verklaard wordt. Later begreep ik via de bovengenoemde HWA dat deze verklaring niet zeker is. Mogelijk is het pad genoemd naar een soldaat Baggel.
Overigens ligt in de directe nabijheid van de Baggelweg nog een interessant punt.

Het informatiebord bij de Baggelweg

Tussen 1833 en 1836 is in de directe nabijheid van het Witte huis en de Baggelweg in Austerlitz op kosten van de in deze regio bekende heer Stoop een boorgat van maar liefst 136 meter diepte gemaakt. Ook hier is op voorstel van de Historische Werkgroep Austerlitz een informatiebord geplaatst waardoor dit aardkundig belangrijke feit aan de vergetelheid ontrukt is. Een rapportage over deze boring is bewaard gebleven.

Informatiebord bij het nabijgelegen boorgat van Stoop

Bronnen

foto's:
BOHO-team

Literatuur:
Hoogendoorn, W., Zwerfsteneneiland Maarn en andere aardkundige monumenten. KNNV Uitgeverij 2006



Terug


De bouw van deze site is mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.            Design en realisatie:

Terug