Home > Tertiaire zandsteen in Elzetterbosch

Tertiaire zandsteen in Elzetterbosch

Tussen Epen en Vijlen in Zuid Limburg ligt het Elzetterbosch. Bij het pijltje op de kaart ligt een kleine voormalige grindgroeve, genaamd groeve Elzetterbosch.

Kaart ligging groeve Elzetterbosch

Bij de groeve staat een informatiepaneel. De tekst op het paneel luidt:
Geologisch monument Grindgroeve Elzetterbosch
In deze groeve werd in het verleden zand en grind afgegraven. Het zand werd na uitzeven gebruikt als metselzand. Het grind en de grotere stenen werden gebruikt in de wegenbouw.
Ongeveer 2 miljoen jaar geleden stroomde de Maas vanaf Luik via Noorbeek, Epen en Vijlen naar Dueren in Duitsland waar zij uitmondde in de Rijn.
In dit gebied heeft de Maas grind en zand afgezet, afkomstig uit de Vogezen en de Ardennen. Deze grote zandsteen is afkomstig uit een voormalige zandbedekking uit het Tertiair.

Het informatiepaneel

In de groeve zijn de grindrijke afzettingen van de oude Oost-Maas afgegraven. In de omgeving komen op diverse plaatsen tertiaire zanden voor die soms verkit zijn. Het idee is dat deze grote steen vastgevroren in een ijsschots hier naartoe gedreven is.

De diepe ligging van de grote steen in de voormalige grindgroeve

Uit de foto blijkt dat de groeve niet erg diep is en dat er letterlijk sprake is van een manshoge steen.

De steen met maatstaf

Als je naar deze kant van de zandsteen kijkt dan zou het je niet verbazen als er een mooie oude legende bestond over iemand die op die steen gezeten heeft. Een voorbijganger, afkomstig uit de omgeving, wist wel te vertellen dat monniken als boetedoening in het verleden de stenen naar hun klooster moesten rollen. Het was mij niet duidelijk of het over het klooster St. Benedictusberg (ca 3km naar het noordoosten) ging of een ander niet meer bestaand klooster.

Het lijkt wel een zitplaats

Een andere kant van de steen.

Kant van de steen

En nog een andere kant van de steen.

Nog een kant van de steen

Bronnen:
Afbeeldingen:
BOHOteam
Literatuur: Felder, W., 2003. Bodemschatten van Zuid-Limburg. Uitgave: VVV Zuid-Limburg, Natuurhistorisch Museum Maastricht en stichting IKL.



Terug


De bouw van deze site is mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.            Design en realisatie:

Terug