Geotop Lehesten (Thueringen)


Plantage Willem III


Tussen Amerongen en Rhenen vormt de Utrechtse Heuvelrug de noordelijke begrenzing van de rivier de Rijn. De laaggelegen uiterwaarden grenzen via een enkele meters hoge steilrand aan de zandgronden. Op bovenstaande foto is van linksonder naar rechtsboven de overgang tussen verschillende landschapstypen herkenbaar. Langs de rijn liggen de uiterwaarden met kleiputten en een steenfabriek. Na de steilrand volgt eerst de weg met aangrenzende bebouwing en vervolgens een niet beboste zone. Deze bestaat uit smeltwaterafzettingen van het landijs. Vervolgens klimmen we verder tegen de zwaarbeboste stuwwal op, om uiteindelijk weer af te dalen naar de Gelderse Vallei, waarin op de achtergrond Veenendaal zichtbaar is.

> Lees meer

Geotop Lehesten (Thueringen)

12 september 2012

Op een vakantie naar Thueringen hebben we ons niet beperkt tot het Thueringerwald maar ook tripjes in de wijdere omgeving gemaakt. Google Earth toonde in het zuidoosten van Thueringen een enorme groeve met een paar aardige afbeeldingen. Daarnaast vonden we op de website van Thueringer Landesanstalt fuer Umwelt und Geologie (TLUG) een lijst met geotopen waarin de groeve genoemd wordt.

In de hoop dicht bij de groeve te kunnen komen slaan we het (door mij) rood gekleurde weggetje in.




Onze route naar de groeve (Google Earth)

Na enkele honderden meters zien we enorme afvalbergen in de verte liggen. We gaan maar eens kijken want het is ons nog niet bekend of we echt in de groeve kunnen komen.




Afvalbergen in de verte

We lopen naar punt 1. Het zijn inderdaad enorme afvalbergen van leisteen. Het is uiteraard aantrekkelijk om daar even te zoeken. Na de vondst van wat leuke plantenafdrukken en mooie stukken met pyriet gaan we verder.




Lekker zoeken naar mooie stukken

Bij punt 2 parkeren we en lopen naar de groeve. De voormalige groeve blijkt als Schieferpark ingericht te zijn. Er worden ook rondleidingen gegeven, maar daar zijn we te laat voor.




De ingang van de groeve

Er is een soort madurodam van huizen met allerlei typen leistenen daken. Bij de rondleidingen kan men kennismaken met de gebouwen, oude materialen en technieken.




Informatiepaneel

Bij punt 3 kijk je over de groeve uit. De voormalige groeve staat vol water en de kleur van het water is wonderlijk blauw. In het water zijn ook nog wat resten van bouwwerken te zien.




Prachtig blauw water

Toch mooi dat men dit zo bewaard heeft. De karretjes vol met leisteen werden kennelijk via deze schacht omhoog gebracht. Zeker weten doen we dat niet, omdat we geen rondleiding meegemaakt hebben. De schoorsteen zal vermoedelijk wel een keer omvallen.




De Schacht

Deze karretjes stonden elders, maar ik neem aan dat ze gebruikt werden om de leisteen vanaf de schacht weer verder naar een van de werkloodsen te transporteren.




Soort kiepkarretjes

Uitzicht over de groeve. Plaatselijk komt de huidige helling overeen met de gelaagdheid in de leisteen.




Overzicht groeve

De groeve is echt diep. Zelfs op deze tweedimensionale foto komt dat wel over. Er stond gelukkig wel een reling met gaas, want met hoogtevrees en honden moet je toch een beetje oppassen.




Diepte

We zijn nu bij punt 4. Een deel van de gebouwen was verbouwd tot hotel, of misschien ook wel nieuw gebouwd. Hier en daar stond ook nog wat oud materieel ter opluistering opgesteld.




Hotel

Vlak naast het hotel was ook nog een gesteentetuin, waaraan ik aandacht besteed op de website digitaalzwerfstenenmuseum.nl

Al met al is dit Schieferpark iets waar je gemakkelijk een dag zoet kunt brengen, want er zijn ook nog diverse wandelpaden door de directe omgeving. Ik ben overigens wel benieuwd of een dergelijk grootcomplex rendabel te maken is. Hier en daar zouden wat extra uitzichtspunten welkom zijn en dag vergt natuurlijk weer onderhoud.




De gesteentetuin

Afbeeldingen: Google Earth en BOHOteam

Literatuur:
http://www.tlug-jena.de/geotope/geotope.html


De Dommel dl 3




De huidige loop van de Dommel is als doorlopende watergang herkenbaar die uit het zuiden komt en een bocht naar het westen maakt.
De aangrenzende groene kleur staat voor beekdalbodem met meanderruggen en geulen.
De blauwgroene kleur geeft beekdalbodem met veen aan.
De geelgroene kleuren staan voor dekzandruggen die soms nog wat geaccentueerd zijn door een oud bouwlanddek.
Plaatselijk is het dekzand nog wat verstoven en treffen we lage landduinen met bijbehorende vlakten en laagten aan.

Onderstaande foto is bij fotopunt A genomen. We zien nog net wat stuifzandrelief en op de achtergrond water.

Uit de Geomorfologische Kaart kunnen we afleiden dat deze waterpartij ooit een veengebied binnen een beekdalbodem was. Hier heeft in het Laatglaciaal (voor 12.000 jaar geleden) een zeer grote meander van de Dommel gelopen die tegen de oostelijke dekzandruggen aanschuurde, maar er niet doorheen brak. Nadat de Dommel zich verplaatste naar zijn huidige loop, werd in het lage gebied, onder moerassige omstandigheden, een veenpakket gevormd. Het veen is door de mens weer weggegraven ten behoeve van turfwinning. Nu resteert er een zeer grote plas: de Moerkuilen. De naam is veelzeggend.

> Lees meer