De stenen van Maarn (2000)


Groeve Blankenberg


Een aangename bijzonderheid is dat we via een hek de groeve in mogen. Ook is er een informatiepaneel aanwezig.

> Lees meer

De stenen van Maarn (2000)






In 2001 overleed, veel te jong, Maarten van Vliet. Enige jaren hebben we samengewerkt aan het veiligstellen van de zwerfstenenverzameling in Maarn. Op bijgaande afbeelding is hij helemaal rechts, naast Jaap Zandstra te zien. Sinds de benoeming van het eiland tot Aardkundig Monument in 1999 hebben we samen de rondleidingen verzorgd op het zwerfsteneneiland.









Maarten heeft het boekje "De stenen van Maarn", met als ondertitel "Duizend en één schatten uit de zandafgraving" uitgebracht. Het aardige en veelzijdige boekje is gelukkig nog te verkrijgen door onder vermelding van "boekje" € 16,- over te maken op giro 3848575 t.n.v. M. Berkouwer. (incl. verzendkosten).


Kampina


De fotopunten 1 en 2 liggen bij het Belversven. Dat is een ven met een duidelijk afwijkend formaat en ook de orientatie (zuid noord) wijkt af van het algemene patroon (zuidwest noordoost). De hogere gronden die de hoogtekaart toont aan de oostzijde van het ven zijn ook duidelijk op de foto te zien.

De afwijkende vorm en orientatie heeft mensen aan het denken gezet. Hoewel er weinig onderzoeksgegevens beschikbaar zijn heeft men het idee dat we hier te maken hebben met een restant van een zuidnoord lopend smeltwaterdal, dat aan het einde van het Weichselien door dekzandvorming zijn loop heeft moeten verleggen. De drooggevallen laagte is toen door westelijk winden verder uitgeblazen, waardoor er aan de oostzijde extra zand geaccumuleerd is.

Door beheersmaatregelen is het relief aangetast. Mogelijk is de rug later nog wat extra door verstuiving geaccentueerd, maar de podsolverschijnselen wijzen op een hogere ouderdom.

> Lees meer